Virikkeistäminen –

Mitä se on ja miksi sitä pitäisi tehdä?

Virikkeistämisellä tarkoitetaan koiran (tai minkä tahansa eläimen) lajityypillisten käyttäytymistarpeiden tyydyttämistä. Kamala sanahirviö, eikö? Itse asia on kuitenkin yksinkertaisempi ja itseasiassa tekee koiran kanssa elämisestä helpompaa. Virikeistämällä saadaan purettua koiran ylimääräistä energiaa ja huollettua sen mieltä. Kun koiran geneettisesti siihen ohjelmoidut tarpeet on tyydytetty, se voi hyvin. Tarpeita on monenlaisia:

  • sosiaalisuus
  • uni- ja leporytmit
  • ravinnonhankinta
  • liikkuminen
  • kehonhoito
  • lämmönsäätely
  • lisääntymistoiminnot
  • vanhemman ja jälkeläisen hoivantarve
  • leikkikäyttäytyminen
  • tutkimiskäyttäytyminen

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta on määritellyt yleisimpien lemmikkieläinten olennaiset käyttäytymispiirteet.

Koiran kanssa elettäessä virikkeistäminen voi yksinkertaisimmillaan olla sitä, että iltakävelyllä ei mennäkään ihmisen määräämää tahtia ja reittiä vaan annetaan koiran kuljeskella hajuja tutkien mielensä mukaan. Ihmisen rooli on tällöin toimia ainoastaan turvamiehenä, jotta koiran valitsemat reitit eivät saata sitä vaaraan (tai aiheuta häiriötä ympäristölle). Tällöin koira saa tyydytettyä vähintäänkin liikkumisen tarvettaan sekä ravinnonhankintaan liittyviä tarpeita (jälkien seuraaminen) sekä sosiaalisia tarpeitaan (muiden koirien hajujäljet).

Koiran tarvetta käyttää nenäänsä voi tyydyttää myös järjestämällä sille etsintätehtäviä.

Sisustamalla asuntoa koiran tarpeet huomioon ottaen, saa myös ihmeitä aikaan. Se, millaisessa “sängyssä” koira haluaa nukkua, vaihtelee paljon. Osa koirista kaipaa alleen viileää ja kovaa lattiaa, toisille tärkeää on tähystyspaikan oloinen peti ja jotkut taas haluavat hautautua pehmoiseen ja lämpimään pesään. On tärkeää ymmärtää, että kyse ei ole oikuttelusta, vaan todellisesta tarpeesta nukkua niin, että koiran on mahdollista oikeasti rentoutua.

Tutkimiskäyttäytymisen tyydyttäminen on hauskaa ihmisellekin. Katso vaikka miten Albertin omistaja on rakentanut lemmikilleen:

(Lisää samankaltaisia ideoita Albertin nettisivuilta http://dogscientist.com/ )

Sempatiede: Jännittyneet hevoset sairastuvat helpommin pitkissä kuljetuksissa

Lastaus- ja kuljetuskouluttamisella on väliä. Jos hevosta jännittää kuljetuksen aikana, sillä voi olla suurempi riski sairastua, kertoo tuore tutkimus. 12 hevosta tutkittiin ennen ja jälkeen 8 tunnin kuljetuksen mm. verikokein ja henkitorvea tähystämällä. Matkan ajan seurattiin hevosten käyttäytymistä. Tulokset todistivat, että matkan aikana jännittyneesti pää ylhäällä seisoneilla hevosilla oli matkan jälkeen korkeammat tulehdus- ja stressiarvot kuin rennommin päätä laskien matkustaneilla hevosilla.

Koko artikkeli englanniksi: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5863983/